Kijkoperatie van de knie

Arthroscopie van de knie

Een kijkoperatie van de knie wordt ook wel arthroscopie genoemd. Het heet een kijkoperatie omdat met een kleine camera in de knie wordt gekeken. Tijdens de operatie is het mogelijk dat daadwerkelijk in de knie wordt ingegrepen.

Doel van de operatie

De naam zegt het al, kijken in de knie. Dit om een juiste diagnose te stellen. Tegenwoordig bestaan veel beeldvormende technieken om een knie in beeld te brengen, zoals röntgenfoto, MRI, MRI met contrast, Echo of CT scan. Helaas zijn deze technieken niet altijd even goed in staat een diagnose te stellen. Om een goed beeld te krijgen wat er met de knie aan de hand is, is een kijkoperatie het beste.

Al is het doel in de knie te kijken, er wordt direct ingegrepen als de mogelijkheid zich voordoet. Tijdens een kijkoperatie kan de specialist  een meniscus hechten, het gewricht schoonmaken, kraakbeen verwijderen of glad maken. Doordat direct ingrijpen mogelijk is, kan de tussenstap van beeldvormende technieken overgeslagen worden.

Tijdens de operatie

De verdoving tijdens de operatie is meestal plaatselijk. In veel gevallen kan men zelf meekijken via een scherm en geeft de orthopedisch chirurg uitleg. Als de patiënt liever de operatie niet bewust meemaakt, kan een slaapmiddel worden gebruikt. Een verdoving kan ook via algehele narcose. Dit heeft minder de voorkeur omdat een narcose bijwerkingen geeft. Welke verdoving wordt gebruikt, wordt in overleg met de patiënt bepaald. De anesthesist is degene die over de verdoving gaat, vooraf en tijdens de operatie.

Tijdens de operatie worden twee of drie kleine sneetjes gemaakt van ongeveer één cm. In één van deze sneetjes gaat een kleine camera naar binnen. Deze camera is aan een scherm gekoppeld waarop de specialist en eventueel de patiënt de operatie kan volgen. De overige sneetjes worden gebruikt om een schaartje, vijl of ander gereedschap in de knie te brengen. Ook worden deze gaatje gebruikt om de knie schoon te spoelen. Dit gebeurt gedurende de operatie met een zoutoplossing.

De operatie duurt ongeveer 30 minuten. Na de operatie worden de gaatjes gehecht en een verband aangelegd.

Na de operatie

Een kijkoperatie betekent in de meeste gevallen een dagopname. De patiënt mag dezelfde dag weer naar huis. Dan moet wel vervoer naar huis worden geregeld, het is niet mogelijk na de operatie zelf te rijden.

Het verband moet drie dagen blijven zitten. Nadien mogen pleisters op de hechtingen. De hechtingen lossen op binnen drie of vier weken. Als dit niet het geval is, laat dan de huisarts de hechtingen bekijken en verwijderen.

Direct na de operatie mag de knie volledig belast worden. Dat betekent dat men op het been mag staan. Als dit goed gaat, zijn krukken niet nodig, al geven ze de eerste dagen meer steun en veiligheid. De knie is na de operatie wat gezwollen en voelt vreemd aan. Daarom zijn krukken vaak een fijn hulpmiddel.

De eerste dagen na de operatie mag de knie gebogen worden binnen de pijngrens. Dat wil zeggen dat buigen geen pijn mag doen. Als buigen goed lukt, is fietsen toegestaan. Ook wandelen is toegestaan, probeer hierbij wel ‘normaal’ te lopen. Een lange wandeling wordt gedurende de eerste twee weken afgeraden.

Revalidatie

Het is niet altijd nodig te revalideren bij een fysiotherapeut. Dit is afhankelijk van wat er tijdens de kijkoperatie is gebeurd, leeftijd en fitheid voor de operatie. In veel gevallen wordt geadviseerd eenmalig een afspraak te maken om te laten bekijken hoe het herstel gaat. De fysiotherapeut kan richtlijnen geven en adviseren over dagelijks bewegen. Als revalidatie toch nodig is, wordt deze snel gestart waardoor het herstel vele malen beter en sneller is.

Fysiotherapie speelt een grote rol in het bekijken en sturen naar een ‘normaal’ looppatroon. Dit is van belang voor de revalidatie.

De revalidatie is van verschillende factoren afhankelijk. Zoals werkzaamheden en de sportactiviteiten die hervat moeten worden. Als na de operatie blijkt dat revalidatie bij een fysiotherapeut niet nodig is, is sporthervatting na zes weken toegestaan. Als de knie toch dikker wordt na werkzaamheden of sporten, is de knie niet voldoende hersteld. Dit is een teken om langer rust te nemen of alsnog te revalideren.

Samenvatting operatie en revalidatie

  • De knie is direct belastbaar.
  • Eventueel de eerste dagen op krukken.
  • Hechtingen moeten binnen drie-vier weken opgelost zijn.
  • Buigen is toegestaan binnen de pijngrens.
  • Fietsen is toegestaan, mits de knie kan buigen.
  • Normaal looppatroon is belangrijk.
  • Revalidatie, indien nodig, in overleg met de fysiotherapeut.
  • Sporthervatting na zes weken toegestaan als de knie niet dik wordt.
  • Als de knie na die zes weken dik wordt gedurende de dag of na het sporten, meer rust nemen of (verder) revalideren.

Complicaties

Gelukkig komen complicaties na een kijkoperatie zelden voor. De laatste cijfers voor Nederland laten zien dat bij minder dan een procent complicaties optreden.

Mogelijke complicaties zijn:

  • Ontstekingen in de knie.
  • Bloedingen in de knie.
  • Forse zwelling.
  • Trombosebeen.
  • Zenuw- of vaatbeschadiging.
  • Infecties.