Oefeningen voor een lopersknie

Een lopersknie wordt ook wel een iliotibiaal band syndroom genoemd. Deze band zit aan de buitenzijde van het bovenbeen. Door een disbalans raakt deze overbelast. Hierdoor ontstaat pijn aan de buitenzijde van de knie. De oorzaak van een lopersknie zit in niet goed samenwerken van spieren. Oefeningen zijn effectief voor het verminderen van klachten bij een lopersknie. Door oefeningen kun je deze disbalans verminderen. Of zelfs laten verdwijnen.

Lees hier meer over de lopersknie.

Oefeningen als behandeling bij een lopersknie

De beste behandeling bij een lopersknie bestaat uit goede oefeningen. Voornamelijk het naar binnen zakken van de knie zorgt voor pijnklachten. Dit omdat de band aan de buitenzijde tegen de knie aanwrijft. Door middel van oefeningen kan de knie weer goed gaan bewegen. Het naar binnen zakken van de knie komt vaak door problemen in de onderrug of heupen. De exacte uitleg van een lopersknie vind je hier.

Bilspieren trainen bij een lopersknie

Trainen van de bilspieren is belangrijk bij een lopersknie. De bilspieren zorgen namelijk voor

stabiliteit en beweging van de heup. Wanneer de heup niet juist beweegt, volgt de knie deze beweging. Wanneer de heup naar binnen draait, zal de knie ook naar binnen draaien. De stabiliteit van de heup is dus belangrijk voor de stabiliteit van de knie.

De belangrijkste spieren die zorgen voor een goede heupstabiliteit zijn de bilspieren.

Meerwaarde fysiotherapie bij een lopersknie

Begeleiding door een fysiotherapeut geeft het beste herstel. De diagnose lopersknie wordt vaak door een fysiotherapeut gesteld. Daarbij wordt ook de oorzaak onderzocht. De oorzaak bepaalt welke oefeningen het beste geschikt zijn. Hierop worden de oefeningen gekozen en aangepast. Dit kan zowel in zwaarte als uitvoering van de oefeningen. Naast een disbalans van de spieren kan ook de stand van de voet een oorzaak zijn. Een fysiotherapeut kan een inschatting maken of het gebruik van steunzolen zinvol is.

Zelf aan de slag

Naast de behandeling wordt geadviseerd zelf thuis te oefenen. Oefeningen zowel gericht op de onderrug-, buik-, heup- en bovenbeenspieren. Op deze manier worden alle spieren getraind die de oorzaak van de klachten kunnen zijn. Bekijk hieronder de oefenvoorbeelden.

Oefeningen

Voer de oefeningen drie á vier keer per week uit. Begin de oefeningen met een warming-up. Fietsen is een goede warming up, maar alleen wanneer dit pijnvrij gaat. Herhaal elke oefeningen drie maal 15 keer. De zijplank gaat op tijd. Probeer deze 15 seconden vol te houden.

Clam oefening

Heup bruggetje

Been zijwaarts

Zijplank

Squat met elastische band