Een nieuwe knie, een knieprothese of kunstknie; het wil allemaal het zelfde zeggen. De knie wordt vervangen door een prothese. Meestal wordt een knie vervangen, doordat deze versleten is (knieartrose). Maar ook na een gebroken knie kan een nieuwe knie nodig zijn.

Een nieuwe knie zorgt ervoor dat je nadien veel minder klachten van de knie hebt. De operatie die nodig is om de knieprothese te plaatsen is een grote operatie. Tegenwoordig wordt het heel veel gedaan, waardoor het nog weleens onderschat wordt.

Wat kun je zelf doen om zo goed mogelijk te herstellen na een nieuwe knie?


Tip 1: Bereid je goed voor

Vraag je arts wat je kunt en mag verwachten van de revalidatie van een knieprothese. Vraag eventueel in je omgeving hoe het bij anderen is gegaan. Ook een fysiotherapeut kan je meer vertellen over de revalidatie. De ene persoon is na drie maanden al klaar met de revalidatie terwijl iemand anders na één jaar nog steeds klachten heeft. Lees niet alleen de goede of slechte berichten, maar ben realistisch. Een revalidatie kan lang duren.

Tip 2: Hoe sterker en mobieler de knie, des te sneller is het herstel

Een knie in goede conditie herstelt echt sneller dan een knie die in slechte conditie is. Vaak is de operatie al weken van tevoren bekend. Baal niet van de wachttijd, maar gebruik deze tijd om de knie in betere conditie te krijgen. Het is belangrijk dat de knie volledig kan strekken. Daarnaast is de spierkracht van de benen belangrijk. Fietsen is een heel goede manier om je knie te trainen, maar ook door oefeningen te doen in de sportschool of thuis. Een fysiotherapeut kan eventueel begeleiding geven.

Tip 3: Bereid je gezin, je huis en eventueel werkgever voor

De eerste zes weken na de operatie ben je veel minder mobiel. Fietsen en autorijden is niet toegestaan. Ook loop je de eerste weken met krukken. Zorg dat je huis opgeruimd is, je hebt meer ruimte nodig om te lopen en te bewegen. Ook is het handig om vloerkleden even tijdelijk te verwijderen.

Tip 4: De hometrainer is je beste vriend

De hometrainer wordt je beste vriend vooral in de eerste weken. Maar je kunt hem de gehele revalidatie gebruiken. Ook is het goed om voor de operatie al een hometrainer te hebben. De knie is na de operatie erg stijf, om deze weer soepel te maken is een hometrainer heel handig. Buiten fietsen is helaas nog onmogelijk en niet toegestaan door het valgevaar.

Na de operatie heb je ook een dikke knie doordat er zich veel vocht in ophoopt. Door te bewegen wordt dit vocht minder. Op een hometrainer kun je heel eenvoudig bewegen zonder dat er gewicht op de knie staat. Dus huur, koop of leen een hometrainer.

Tip 5: Doe de eerste zes weken na de operatie rustig aan

Soms wordt je noodgedwongen tot rust gedwongen. Maar als de operatie en het herstel heel voorspoedig gaan, doe dan toch ook rustig aan. Een totale knieoperatie is een grote operatie. Deze moet minimaal zes weken herstellen. De eerste zes weken moet je voorzichtig zijn met grote belasting op de knie. Dus vermijd grote afstanden wandelen en echte krachttraining. Oefeningen zijn goed, zolang ze niet te zwaar zijn. Soms is dit ook niet mogelijk, maar in veel gevallen voelt de knie al heel goed na vier weken. Probeer de wond en operatie echt de volle zes weken te laten herstellen. Een overbelasting is snel ontwikkeld in deze fase. Dit veroorzaakt weer vertraging in het herstel.