Behandeling van knieartrose zonder operatie

Knieartrose komt vooral voor bij ouderen. Vaak wordt gedacht dat een operatie de enige mogelijkheid is. Maar er zijn nog veel niet-operatieve mogelijkheden. Niet-operatieve behandelingen hebben goede resultaten. Hierdoor kunnen ze een operatie voorkomen of uitstellen.

Wat zijn oorzaken van knieartrose?

De oorzaak van knieartrose is vaak slijtage door ouderdom. Het kraakbeen slijt gedurende de jaren. Ook andere oorzaken – zoals een ongeval of medicijngebruik – kunnen zorgen voor artrose. Deze oorzaken kunnen ervoor zorgen dat mensen op jonge leeftijd al artrose in de knie hebben.

Opereren of niet opereren bij artrose in de knie?

Dit is een beslissing die samen met een arts genomen wordt. Er zijn verschillende operatieve mogelijkheden, een nieuwe knie is de bekendste. Deze operatie willen artsen zo lang mogelijk uitstellen. Dit omdat de levensduur van een knieprothese nog niet heel groot is, +/- 15 jaar. En om daarna een nieuwe prothese te zetten, is veel lastiger.

Daarnaast zijn er goede niet-operatieve behandelingen mogelijk. Deze behandelingen geven ook goede resultaten, hebben minder risico en zijn veel goedkoper.

Wat zijn de behandelingen bij knieartrose zonder operatie?

De beste en meest voorkomende niet-operatieve behandeling is bewegen. Het is hierbij wel belangrijk dat het bewegen op de juiste manier wordt gedaan. Daarnaast zijn er goede oefeningen die klachten van knieartrose verminderen.

Het klinkt tegenstrijdig, bewegen bij slijtage, maar juist bewegen vermindert de klachten. Het is belangrijk om kraakbeen, ondanks de slijtage toch te belasten. Door het belasten van het kraakbeen, wordt dit sterker en beter van kwaliteit.

Wat de juiste manier van bewegen is, kan een fysiotherapeut vertellen. Dit is ook niet voor iedereen hetzelfde.

Naast het bewegen en versterken van de knie, kan een injectie in de knie een oplossing zijn. Een injectie wordt ook wel een spuit genoemd. Met een spuit worden ontstekingsremmers direct in de knie gebracht. Door de ontstekingsremmers is er een forse pijnvermindering. Het is wel vaak een tijdelijke oplossing. Door de pijnvermindering kunnen oefeningen beter worden uitgevoerd. Vaak worden bovengenoemde behandelingen dus gecombineerd.

Een injectie heeft ook nadelen. De ontstekingsremmers verminderen wel de pijn, maar ook de kwaliteit van het kraakbeen. Juist dit willen we voorkomen.

Op dit moment zijn er studies bezig, die andere geneesmiddelen testen. Hopelijk hebben deze minder bijwerkingen.

Ook een brace kan klachten van knieartrose verminderen. Een brace kan helpen wanneer door artrose de stand van de knie is veranderd. Door ernstige artrose kan de stand van het boven- en onderbeen veranderen. Door het verminderen van het kraakbeen, komt het bovenbeen dichter op het onderbeen te staan. Wanneer dit aan één kant gebeurt, kan een X-knie of O-knie ontstaan. Bij een X-knie, is de knie aan de binnenkant wat ingezakt. Bij een O-knie zit de inzakking juist aan de buitenkant.

Welke oefeningen zijn goed bij knieartrose?

Er zijn veel goede oefeningen. Welke oefeningen geschikt zijn, is afhankelijk van de mate van artrose.

Bij ernstige artrose zijn oefeningen om de bovenbeenspieren aan te spannen heel belangrijk. Hierbij worden de bovenbeenspieren aangespannen in ruglig. Op deze manier staat er nog geen gewicht op de knie. Dit is ook een belangrijke oefening om de kniestrekking goed te houden. Een volledige kniestrekking is heel belangrijk in het herstel bij knieartrose.

Als de oefening lukt, kunnen extra oefeningen worden toegevoegd. De oefeningen die een fysiotherapeut meegeeft, hebben een goede opbouw zodat de knie niet teveel belast wordt. Veel oefeningen kunnen eenvoudig thuis uitgevoerd worden. Hierdoor is het niet noodzakelijk om veel behandelingen fysiotherapie te krijgen. Ook is het niet nodig om een sportschoolabonnement af te sluiten. Dit kan en mag natuurlijk wel altijd.

Het is belangrijk om de oefeningen te blijven doen tijdens de behandeling. De behandeling duurt vaak enkele maanden bij ernstige knieartrose. Ook na deze behandeling is het belangrijk om de oefeningen met regelmaat te doen.