Pijn aan de meniscus is een veel voorkomende klacht in de fysiotherapiepraktijk. Zonder duidelijke oorzaak doet je knie ineens pijn. Deze voelt stijver en is misschien zelfs wat dikker. De pijn zit aan de binnenzijde van de knie of in de knie. Is het een meniscus? De pijn gaat met enkele dagen of weken niet weg. Dan toch maar even door de fysiotherapeut of huisarts de knie laten onderzoeken. De meniscus blijft pijn doen, dat kan niet goed zijn. Wat moet je doen bij pijn aan de meniscus? Kan je eigenlijk wel pijn aan een meniscus hebben?

Wat is een meniscus?

Een meniscus is een schokbreker van de knie. In elke knie zijn twee ‘menisci’ aanwezig. Een zit aan de binnenkant en de andere aan de buitenkant.  Vaak wordt gesproken over twee halve manen. Dit klopt ook, samen vormen deze twee menisci één ring. De menisci zorgen ervoor dat de druk op het kraakbeen niet te groot wordt.

Waarom scheurt een meniscus zonder directe aanleiding?

Een meniscus kan scheuren doordat de kwaliteit van de meniscus vermindert. Dit is een normaal proces, zoals het gehele verouderingsproces van ons lichaam. Dit laatste vindt plaats vanaf een leeftijd van 40 jaar.

Je kunt het vergelijken met een rubberen ring van een kraan. Naarmate het rubber ouder wordt, neemt de kwaliteit en soepelheid af en er ontstaan haarscheurtjes.

Kan een meniscus pijn doen?

Nee, een meniscus heeft geen pijnzenuwen. Toch wordt vaak gezegd dat de meniscus pijn doet. Maar dat is volgens onderzoeken en specialisten onmogelijk. Wat veroorzaakt dan de pijn? Want er is wel echt pijn. Wanneer er schade aan een meniscus is, is er sprake van een wond. Dit zorgt voor een ontstekingsreactie. Een ontstekingsreactie zorgt ervoor dat het lichaam een proces in gang zet om de wond te herstellen. Deze ontstekingsreactie vindt niet alleen plaats in de meniscus maar ook in het weefsel dat eromheen ligt. Voornamelijk in het gewrichtskapsel. Daarin zitten wel pijnzenuwen. Zoals nu bekend is, veroorzaken die de pijn.

Wat moet je nu (niet) doen bij een meniscusprobleem zonder oorzaak?

Klachten aan de meniscus die zonder trauma (ongeluk) zijn ontstaan, worden behandeld met rust, fysiotherapie of pijnstillers. Deze klachten worden zelden geopereerd. Het is immers gebleken dat een stukje weghalen van de meniscus de kans op verdere slijtage enorm laat toenemen. De belasting op het kraakbeen wordt dan 4-6 maal groter.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat de kans op een prothese (kunstknie) in het eerste jaar na een meniscusoperatie (stukje verwijderen) 4 maal zo groot is.

De verdeling tussen rust en bewegen is het belangrijkste voor een goed herstel. Hier kan een fysiotherapeut goed bij helpen. Wanneer de ontstekingsreactie niet vanzelf afneemt, kunnen pijnstillers of een injectie zinvol zijn. Met een injectie worden er heel lokaal ontstekingsremmers ingespoten.

Conclusie

Pijn aan een meniscus kan dus niet. Deze pijn ontstaat door het gevolg van problemen aan die meniscus. De pijnzenuwen rondom de knie geven dan de pijnklachten.

Dit wil niet zeggen dat er niets aan te doen is. De beste behandeling van een meniscus, zonder duidelijk trauma, is niet opereren. Wel rust nemen maar ook juist versterken van de knie. Eventueel ondersteund met pijnstillers of een injectie.