Behandeling knieklachten

 

Knieklachten kunnen op vele manieren behandeld worden. De behandeling is afhankelijk van veel factoren. Naast de aandoening of blessure zelf zijn ook de aard van de klachten en eventuele beschadigingen belangrijk voor de beslissing voor de meest effectieve behandeling. De behandeling kan bestaan uit:

  • Fysiotherapeutisch handelen
  • Orthopedisch ingrijpen
  • De inzet van hulpmiddelen
  • Keuze voor alternatieve geneeswijze
  • Het geven van advies

Hierin is geen goede en foute manier van behandelen. Met de desbetreffende specialist wordt gekeken welke behandelmogelijkheden bij het individu passen. Ieder individu is immers anders en reageert verschillend op bepaalde behandelingen.

De artikelen op deze website gaan in op de fysiotherapeutische behandelwijze in combinatie met de orthopedische. Ook kunnen hulpmiddelen, zoals een brace of steunzolen, tot de mogelijkheden horen. Maar dit is alleen een suggestie en wordt hier niet verder onderbouwd.

Zoals gesteld is de keuze voor een bepaalde behandeling van verschillende factoren afhankelijk. Deze factoren worden hieronder uiteengezet zodat de lezer juist geïnformeerd wordt over bepaalde behandelingen en denkwijzen. Deze factoren zijn heel persoonlijk en worden door de  fysiotherapeut, orthopeed of huisarts altijd met de patiënt doorgesproken. Dit met het oog op de inzet van een gedegen behandelplan. Een behandelplan dat op dat moment het beste aansluit bij de patiënt. Denk hierbij aan opereren of juist niet opereren als belangrijke beslissing. Opereren kan ingrijpend zijn, waardoor werk tijdelijk minder goed mogelijk is. Of een operatie op dat moment uitkomt, is dus van meerdere factoren afhankelijk.

De behandeling bij een fysiotherapeut wordt ook besproken. Welke aanpak past het best bij de patiënt en dat moment? Duidelijk is dat beslissingen ook van externe factoren afhankelijk zijn, zoals:

  • werk
  • thuissituatie
  • studie
  • vakantie

Als de patiënt bijvoorbeeld in een verhuizing zit, of aan mantelzorg doet, is rust misschien wel de beste oplossing maar niet realistisch. Er moet dan bekeken worden hoe deze problemen opgelost kunnen worden. Hierbij is uitleg over de aandoening, herstel en de revalidatie van belang.

Naast behandeling door  een expert,  is zijn een aantal dingen die u zelf ook kan doen.