Pijn aan de meniscus is een veel voorkomende klacht in de fysiotherapiepraktijk. Zonder duidelijke oorzaak doet je knie ineens pijn. Deze voelt stijver en is misschien zelfs wat dikker. De pijn zit aan de binnenzijde van de knie of in de knie. Is het een meniscus? De pijn gaat met enkele dagen of weken niet weg. Dan toch maar even door de fysiotherapeut of huisarts de knie laten onderzoeken. De meniscus blijft pijn doen, dat kan niet goed zijn. Wat moet je doen bij pijn aan de meniscus? Kan je eigenlijk wel pijn aan een meniscus hebben?

Lees meer

Veel mensen krijgen op latere leeftijd last van pijnlijke knieën. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waarvan artrose en een lopersknie de veelvoorkomende zijn. Artrose in eigenlijk een vorm van knieslijtage waarbij het laagje kraakbeen tussen de knieschijf en het boven- en onderbeen afneemt. Dit veroorzaakt een vervelende pijn die voornamelijk optreedt bij het strekken en buigen van de knie. Een lopersknie wordt daarentegen veroorzaakt door overbelaste pezen en komt vaak voor bij hardlopers.

Lees meer

Op het moment is Memphis Depay aan het revalideren na een voorste kruisbandoperatie. Het houdt de voetbalwereld goed bezig. Is hij op tijd fit om mee te spelen met het EK? Wanneer is het verstandig om terug op het sportveld te staan na een voorste kruisbandoperatie?

Lees meer

Een nieuwe knie, een knieprothese of kunstknie; het wil allemaal het zelfde zeggen. De knie wordt vervangen door een prothese. Meestal wordt een knie vervangen, doordat deze versleten is (knieartrose). Maar ook na een gebroken knie kan een nieuwe knie nodig zijn.

Een nieuwe knie zorgt ervoor dat je nadien veel minder klachten van de knie hebt. De operatie die nodig is om de knieprothese te plaatsen is een grote operatie. Tegenwoordig wordt het heel veel gedaan, waardoor het nog weleens onderschat wordt.

Wat kun je zelf doen om zo goed mogelijk te herstellen na een nieuwe knie?

Lees meer

Knieschijfklachten komen veel voor. Ze worden ook wel patellofemoraalpijnsyndroom (PFPS) genoemd. De oorzaak is nog niet helemaal duidelijk. De behandeling bestaat voornamelijk uit training van de spieren. Dit kunnen zowel alle spieren van het been zijn als alleen de spieren rondom de knie.

Lees meer

Wanneer slijtage in de knie is vastgesteld, zijn er op dit moment twee behandelmogelijkheden; fysiotherapie of een knieprothese. Wanneer de fysiotherapeutische behandeling niet voldoende effect heeft, is de stap naar een knieprothese wel erg groot. Vooral bij de jongere patiënten onder de 55 jaar is dit een probleem. Een knieprothese heeft namelijk maar een bepaalde levensduur. Een prothese wil je dus altijd zo lang mogelijk uitstellen. Met de nieuwe kniedistractie operatie is dit mogelijk voor veel jonge patiënten.

Lees meer

Artrose of ook wel slijtage is op dit moment nog niet te genezen. Bij artrose is het kraakbeen van slechte kwaliteit en gaat ontsteken. Dit geeft forse pijnklachten, waardoor mensen minder gaan bewegen. Terwijl bewegen juist goed is bij artrose. Het Radboud doet op dit moment samen met andere Europese ziekenhuizen onderzoek naar het gebruik van stamcellen bij artrose. Stamcellen als behandeling bij lichamelijke klachten.

Lees meer

Veel sporters denken “ho stop, niet meer sporten want mijn knie doet pijn”. Pijn is een waarschuwing dus stoppen we met sporten als we pijn voelen. Maar let op; laat pijn in de knie niet altijd direct de reden zijn om te stoppen met sporten.

Lees meer

Op dit moment wordt bij Radboud UMC een onderzoek gedaan naar meniscusprotheses. Deze zijn voor mensen die knieklachten hebben gekregen na de verwijdering van een meniscus. De prothese moet zorgen voor minder pijn en een soepelere knie. Knieklachten door verwijdering van een meniscus komen op dit moment veel voor.

Lees meer

Knieklachten komen veel voor en worden gezien in alle leeftijden. Tijdens of na het sporten, maar ook zonder te sporten. Wat kun je er zelf aan doen om knieklachten te voorkomen?

Lees meer