Op het moment is Memphis Depay aan het revalideren na een voorste kruisbandoperatie. Het houdt de voetbalwereld goed bezig. Is hij op tijd fit om mee te spelen met het EK? Wanneer is het verstandig om terug op het sportveld te staan na een voorste kruisbandoperatie?

Voorste kruisband operatie

Een voorste kruisbandoperatie is een ingrijpende operatie. De gescheurde kruisband wordt daarbij vervangen door een pees van de hamstring of van de quadriceps. De hamstring is de spiergroep aan de achterzijde van het bovenbeen. De quadriceps is de spiergroep aan de voorzijde van het bovenbeen. Meestal wordt de pees van de hamstring gebruikt. Tijdens een operatie wordt deze pees met schroeven op de juiste plek in de knie vastgezet.

Revalidatie na een voorste kruisband operatie

De revalidatie na operatie van een voorste kruisband duurt 9-12 maanden. Dit laat meteen zien dat Memphis niet op tijd fit zal zijn voor het EK 2020. De revalidatie duurt zo lang omdat het peesweefsel omgezet moet worden naar een sterke gewrichtsband. Het weefsel van een gewrichtsband is vele malen sterker dan van een pees. Dit proces duurt 9-12 maanden. Dan pas is het peesweefsel voor 95% omgezet in weefsel van de gewrichtsband.

Het is mogelijk om zonder kruisband te sporten. Voor veldsporten zoals voetbal wordt dit vaak afgeraden. Toch kan spierkracht, balans en coördinatie rondom de knie een kruisband goed opvangen. Dit is alleen mogelijk als de knie goed getraind is.

Topsporters hebben door de intensieve training al snel een sterke en goed getrainde knie. Dit samen met heel veel andere redenen, zorgt ervoor dat ze  sneller terugkeren naar het sportveld dan 9 maanden. De vraag blijft wel altijd of dit verstandig is, zeker op het niveau van Memphis.

Verschil tussen revalidatie van topsporter en amateursporter

Memphis is de gehele dag bezig met zijn revalidatie. Terwijl een amateursporter revalideert naast zijn werk of studie. Vaak met een frequentie van twee- tot driemaal in de week fysiotherapie en oefeningen voor thuis. De intensiteit bij Memphis is dus een stuk groter. Maar maakt dit verschil?

Ja, en nee. Memphis zal sneller revalideren op het gebied van kracht, coördinatie en balans. Maar zijn peesweefsel wordt daardoor niet sneller omgezet in weefsel van een gewrichtsband. Deze tijd kan niet versneld worden. Ja, Memphis zal na 9 maanden zeker een sterkere knie hebben dan de meeste amateurvoetballers. Maar nee, bij onverwachte bewegingen kan zijn nieuwe voorste kruisband nog steeds de druk niet aan.

Kans op het opnieuw scheuren van een voorste kruisband

De kans is groter op het opnieuw scheuren van de voorste kruisband als de sport binnen 9-12 maanden weer hervat wordt. Het is dus de vraag of de medische staf, coach en Memphis zelf dit risico wilt nemen.

Er zijn voorbeelden in de voetbalwereld dat spelers na 6 maanden revalidatie weer op het veld staan. En waarbij het goed gaat. Maar het gebeurt vaker dat de kruisband dan opnieuw scheurt. Het blijft een risico, hierin is niets zeker.

Conclusie

Vanuit medisch oogpunt is het niet verstandig om sporten te hervatten binnen de revalidatietermijn van 9-12 maanden. Maar er zijn spelers waarbij het wel goed gegaan is. Dit risico moeten de mensen om Memphis afwegen.