Slijmbeursontsteking van de knie

Prepatellaire bursitis

Bij een slijmbeursontsteking (bursitis) is een zakje met vocht (de slijmbeurs) ontstoken. Een slijmbeursontsteking van de knie zit meestal op de knieschijf (patella). Een slijmbeursontsteking van de knie kan acuut of gedurende langere tijd ontstaan. Wanneer de slijmbeurs ontstoken is, wordt deze dikker en pijnlijk.

Klachten

Een slijmbeursontsteking van de knie geeft pijn en zwelling op of net onder de knieschijf. Voorkomende klachten zijn:

 • Zwelling en pijn. Deze kunnen wisselend zijn en zijn vaak afhankelijk van de activiteit. Bij zware (sport)activiteit zwelt de slijmbeurs op, om nadien weer af te nemen. De pijn en zwelling kunnen continu aanwezig zijn bij chronische
 • Op de hurken gaan zitten gaat moeizaam of is helemaal niet mogelijk.
 • Met de knie op de grond steunen geeft veel klachten.
 • Harde stukjes onder de huid kunnen na langere tijd ontstaan. Dit zijn vaak verdikte plooien aan de binnenzijde van de slijmbeurs.
 • Abces op de knieschijf. Er kan een abces ontstaan door een infectie van de slijmbeurs.

Anatomie

Een slijmbeurs is een zakje gevuld met vocht. Dit zorgt ervoor dat bewegingen soepel verlopen. Een slijmbeurs zit tussen een bot en de huid of spier. Hierdoor is er minder wrijving en kan een gewricht soepel bewegen. Bij de knie ligt de slijmbeurs tussen de knieschijf en de huid. Hierdoor kan de knieschijf bij buigen en strekken van de knie zonder problemen onder de huid door glijden.

Ontstaan

Bij een slijmbeursontsteking is de slijmbeurs geïrriteerd en overbelast. Dit kan acuut ontstaan of gedurende langere tijd. Verschillende oorzaken zijn:

 • Val op de knie. Dit veroorzaakt een bloeding in de slijmbeurs. Door de val gaan kleine bloedvaten kapot. Kapotte bloedvaten in een slijmbeurs zorgen voor zwelling van de slijmbeurs. Het bloed in de slijmbeurs zorgt voor de
 • Werken op de knieën, bijvoorbeeld stratenmakers. Bij mensen die op de knieën werken, kan langzaamaan een slijmbeursontsteking ontstaan. Door heel veel op de knieën zitten, ontstaat er microtrauma (klein letsel) van de slijmbeurs. Wanneer dit lang genoeg aanhoudt, zonder voldoende rust, kan de slijmbeurs gaan ontsteken.
 • (Sport)activiteiten. Door overbelasting van de knie tijdens zware activiteiten kan er een slijmbeursontsteking ontstaan. Vaak gaat deze daarna weer weg, om terug te komen wanneer de belasting weer te groot is.
 • Infectie van de slijmbeurs. Een infectie kan komen doordat via een wond op de knie bacteriën de slijmbeurs binnendringen. In plaats van vocht of bloed wordt de slijmbeurs gevuld met pus.

Diagnose

Het vaststellen van een slijmbeursontsteking van de knie gebeurt door lichamelijk onderzoek. Doordat de slijmbeurs direct onder de huid ligt, is vaststellen van een ontsteking eenvoudig. De zwelling is goed te zien. Wanneer de slijmbeurs gezwollen is na een val, is een röntgenfoto noodzakelijk. De röntgenfoto is nodig om een eventuele breuk van de knieschijf vast te stellen.

Eventueel kan een arts met een drain (holle naald) vocht uit de slijmbeurs halen. Dit vocht wordt onderzocht op bloed of infecties.

Behandeling

Een slijmbeursontsteking wordt meestal zonder operatie behandeld. Het herstel duurt enkele weken tot enkele maanden. De aanpak kan verschillen:

 • Een slijmbeursontsteking die is ontstaan door een val, gaat meestal vanzelf over. Het lichaam neemt binnen enkele weken zelf het vocht op. Wanneer het herstel te langzaam gaat, kan het met een drain eruit gehaald worden. Deze ingreep geeft een minimaal risico op infectie.
 • Een chronische slijmbeursontsteking is lastig te behandelen en geeft vaak veel beperkingen. Op de knie steunen is pijnlijk. Vaak gaat het om mensen die voor het werk veel op de knieën zitten. Hierdoor is herstel lastig. Kniebeschermers kunnen dan verlichting geven. Het beste advies is om een periode niet op de knieën of hurken te gaan zitten. Eventueel kan met een drain het vocht eruit gehaald worden. Tegelijkertijd worden dan corticosteroïden ingespoten. Dit is een ontstekingsremmer.
 • Wanneer de klachten komen door overmatige sportactiviteiten en/of verminderde spierbalans, kan fysiotherapie worden geadviseerd. Een fysiotherapeut bekijkt wat de oorzaak is. Door oefeningen kan de spierbalans worden verbeterd. Ook de houding tijdens het sporten kan worden onderzocht. Voornamelijk bij fietsers, hardlopers en schaatsers kan dit van belang zijn om verdere overbelasting te voorkomen.
 • Wanneer de slijmbeursontsteking het gevolg is van een infectie, wordt vaak antibiotica voorgeschreven. Ook kan het vocht met een naald eruit gehaald worden.

Operatieve ingreep

Soms is een operatie noodzakelijk om de slijmbeurs te verwijderen. Dit wanneer andere behandelingen geen effect hebben. Door een kleine snee wordt de slijmbeurs verwijderd. De slijmbeurs ligt buiten het gewricht, waardoor het gewricht niet beschadigd wordt door de operatie.

Na de operatie moet de wond herstellen. Het is daarom niet toegestaan de eerste dagen op het been te steunen. Dit voorkomt bloedingen in het gebied van de operatie.

In sommige gevallen maakt het lichaam een nieuwe slijmbeurs aan ter bescherming van de huid en knieschijf. Als het allemaal goed gaat en voldoende hersteltijd wordt genomen, is deze nieuwe slijmbeurs helemaal gezond.