Preventie knieklachten

Knieklachten komen veelvuldig voor, voornamelijk bij sporters. Hierdoor kan pijn of een blessure grote invloed hebben op het dagelijks functioneren en het uitoefenen van de hobby’s en dus  ook invloed op het plezier.

Een grote groep knieklachten zijn de zogenaamde overbelasting knieklachten. Deze zijn relatief eenvoudig te voorkomen door juiste trainingsopbouw. Dit is bij het hardlopen al een belangrijk thema, de zogenaamde beginnersschema zijn niet zozeer voor de conditie maar voornamelijk om spieren, pezen en botten te laten wennen aan de impact om blessures te voorkomen.

Bij het beginnen van een nieuwe sport wordt er veel rekening mee gehouden dat de trainingen niet te intensief moeten zijn en geleidelijk opgebouwd moeten worden. Toch worden er veelvuldig overbelasting blessures gezien, voornamelijk in de groep die al langdurig sport. Dus de opbouw is dan meestal al goed geweest, maar toch komen er overbelasting blessures.

Om deze blessures te voorkomen is het handig om te weten waardoor overbelasting blessures ontstaan. Hierbij is er altijd sprake tussen een disbalans tussen belasting en belastbaarheid. Voornamelijk de belastbaarheid speelt hier een belangrijke rol, er zijn zoveel factoren afhankelijk voor de belastbaarheid.