Wanneer slijtage in de knie is vastgesteld, zijn er op dit moment twee behandelmogelijkheden; fysiotherapie of een knieprothese. Wanneer de fysiotherapeutische behandeling niet voldoende effect heeft, is de stap naar een knieprothese wel erg groot. Vooral bij de jongere patiënten onder de 55 jaar is dit een probleem. Een knieprothese heeft namelijk maar een bepaalde levensduur. Een prothese wil je dus altijd zo lang mogelijk uitstellen. Met de nieuwe kniedistractie operatie is dit mogelijk voor veel jonge patiënten.

Wat is een kniedistractie?

Bij een kniedistractie, wordt een frame om de versleten knie geplaatst. Deze wordt door middel van pinnen in het bovenbeen en onderbeen vastgezet. Dit frame trekt het kniegewricht een klein beetje uit elkaar. Hierdoor kan het kraakbeen in het kniegewricht herstellen. Dit frame moet 6-8 weken gedragen worden. Doordat het kraakbeen deze periode niet wordt belast, kan het kraakbeen weer herstellen. Tijdens deze periode mag de knie licht belast worden.

Hoe ziet de kniedistractie operatie eruit?

Er zijn twee kleine operaties voor nodig:

  1. Om het frame op het been te bevestigen. Het frame wordt met vier botpennen in het bovenbeen vast gezet. En met vier botpennen in het onderbeen. Gedurende drie dagen na de operatie wordt het frame uit elkaar getrokken tot 5mm. Deze operatie duurt ongeveer 1,5 uur.
  2. Om het frame na de periode weer te verwijderen. Het verwijderen van het frame is een dagopname.

Wat zijn de resultaten van kniedistractie?

De resultaten tot nu toe zijn veelbelovend. Het kraakbeen heeft na de periode een betere kwaliteit. Vaak is het kraakbeen ook weer dikker geworden. Een knieprothese kan met jaren uitgesteld worden. Het is zelfs mogelijk om een prothese 10 jaar uit te stellen. Ook is de pijn na de kniedistractie veel minder aanwezig. Mensen kunnen weer beter functioneren in het dagelijks leven.

Waar wordt deze operatie uitgevoerd?

De operatie is nog niet overal mogelijk. Het UMC in Utrecht voert de operatie wel uit en doet er verder onderzoek naar. Ook de Sint Maartenskliniek in Nijmegen is begonnen met deze operatie uit te voeren. Het is de bedoeling dat veel meer ziekenhuizen deze behandeling gaan aanbieden.