Meer dan eens geven mensen pijn in de knie aan tijdens – of bij het terugkomen uit – hurkzit. De vraag die daarbij gesteld kan worden: is zitten in hurkzit slecht voor de knieën? Er bestaat veel discussie over de hurkzit.

In de westerse maatschappij is de hurkzit onder volwassenen geen veelgebruikte houding, terwijl het in minder ‘stoel-verslaafde’ landen een van de meest geliefde zithoudingen is. Uit onderzoek blijkt dat het een positieve toevoeging is aan ons dagelijkse ritme, tenminste als de hurkzit goed uitgevoerd wordt.

Waarom zou het slecht zijn?

Bij hurkzit ontbreekt het aan een stabiel steunvlak. De hurkzit dwingt de knie en de enkel om een bepaalde positie aan te houden. Dit kan de bloeddoorstroming naar de onderbenen belemmeren. Hierbij dient wel gezegd te worden dat dit alleen opspeelt bij langdurig dezelfde hurkhouding.

Waarom zou het goed zijn?

Meerdere onderzoeken tonen aan dat hurkzit een natuurlijke houding is en dagelijks zou moeten worden ingezet bij meerdere activiteiten. Hurken geeft namelijk een goede stretch (rek) van de rug en benen. Door de statische belasting ben je tegelijkertijd bezig met het versterken van je bovenbenen. Vergelijk de hurkzit in dit geval met squatten. De stretch van de onderrug kan verlichtend aanvoelen, zeker voor mensen die een voornamelijk zittend beroep hebben. Kort gezegd; hurken is gezond!

Conclusie

Aangezien zitten een natuurlijke (slechte) gewoonte geworden is, zal het lastig zijn om dit te vervangen door hurkzit. Het is echter de moeite waard omdat de gezonde effecten van het hurken opwegen tegen de risico’s. Hurkzit is een activiteit die de dagelijkse gewenning van zitten op een positieve wijze doorbreekt, zorgt voor meer afwisseling van houding en dus minder risico op een zitverslaving.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *