Op dit moment wordt bij Radboud UMC een onderzoek gedaan naar meniscusprotheses. Deze zijn voor mensen die knieklachten hebben gekregen na de verwijdering van een meniscus. De prothese moet zorgen voor minder pijn en een soepelere knie. Knieklachten door verwijdering van een meniscus komen op dit moment veel voor.

Knieklachten na een meniscusverwijdering

Vroeger werd bij meniscusproblemen de meniscus geheel of gedeeltelijk verwijderd. Op dit moment hebben deze mensen hierdoor veel knieklachten. Door het missen van een meniscus ontstaat er veel eerder slijtage in de knie. De meniscus is een schokabsorbeerder. Door deze te verwijderen komen de schokken direct op het kraakbeen terecht. Ook zorgt de meniscus voor “vulling” tussen het onder- en bovenbeen. Een knie heeft twee meniscussen. Ook wel de binnen– en buitenmeniscus genoemd. Wanneer de binnenmeniscus is verwijderd, zakt de knie wat naar binnen. Waardoor de druk op de binnenkant nog groter wordt.

Slijtage in het kniegewricht

Op dit moment zijn er weinig goede mogelijkheden om deze klachten te verhelpen. Het gaat om een jonge groep mensen (35-65 jaar). Waardoor een knieprothese vaak nog geen goede optie is. Daarbij is dit een zware ingreep. Soms wordt er gebruik gemaakt van een donormeniscus. Maar deze zijn er veel te weinig. Fysiotherapie en pijnbestrijding helpen op een gegeven moment niet meer genoeg. Hierdoor worden deze mensen ernstig beperkt in het dagelijks leven. Waardoor zelfs sommige werkzaamheden niet meer gedaan kunnen worden. Of sporten onmogelijk wordt.

Meniscusprothese de toekomst?

De resultaten van het onderzoek zullen belangrijk zijn om de toekomst te bepalen. In Radboud UMC wordt op dit moment een onderzoek uitgevoerd bij 18 patiënten. Dit is een grote stap in de ontwikkeling van een meniscusprothese. De kunststof meniscus wordt tijdens een kijkoperatie bij ernstig versleten knieën erin gezet. Door deze prothese zal de patiënt veel minder of helemaal geen pijnklachten meer hebben. Ook is de verwachting dat een patiënt de ingrijpende operatie van een knieprothese (nieuwe knie) met 10 jaar uit kan stellen.