Pijn in de knie tijdens traplopen komt veel voor. De oorzaak hiervan kan heel verschillend zijn. Ook is er verschil tussen trap oplopen en trap aflopen.

Oorzaken van kniepijn bij traplopen

  1. Artrose: is slijtage van het kraakbeen. In elk gewricht bevindt zich kraakbeen. In de knie zit dit laagje tussen je onderbeen en bovenbeen. Maar ook onder de knieschijf. Dit laagje wordt dunner gedurende je leven. Pijn tijdens traplopen kan duiden op artrose van de knie.
  2. Lopersknie: is een overbelasting van een pees aan de zijkant van de knie. De pijn zit dan aan de zijkant van de knie. Pijn is voornamelijk aanwezig tijdens trap af lopen. Tijdens trap af lopen worden de pezen en spieren zwaarder belast.
  3. Patellofemoraal pijnsyndroom: duidt op klachten van de knieschijf.  Deze pijn wordt verergerd als er veel druk op de knieschijf komt te staan. Bij trap op lopen komt er heel veel druk op de knieschijf te staan.

Pijn bij traplopen na een knieblessure

Na een acute (plotselinge) knieblessure is traplopen vaak pijnlijk of helemaal niet mogelijk. Dit kan komen doordat de knie dik wordt. Door het vocht in de knie kan de knie minder goed buigen. Hierdoor is traplopen vaak niet mogelijk of erg pijnlijk. Ook als de knie niet dik wordt, kan traplopen pijnlijk zijn. Door een acute knieblessure is er vaak een kneuzing of verrekking van de knie. Ook al is het mogelijk om de knie te buigen, dit kan wel pijn geven. Voornamelijk bij trap af lopen.

Traplopen met knieklachten

Bij pijn in de knie is traplopen vaak pijnlijk. Pijn is een waarschuwing en vaak niet goed voor het herstel. Het advies is vaak om op een andere manier de trap op of af te lopen. Meestal sla je één trede over met traplopen. Bij pijn in de knie is het aan te raden om bij te stappen. Zodat je elke keer met twee voeten op één trede staat. Trap af lopen gebeurt door het pijnlijke been eerst naar beneden te zetten. En het niet pijnlijke been erbij te zetten. Bij trap op lopen moet juist eerst het been wat niet pijnlijk is. Om daarna het pijnlijke been erbij te zetten.

Traplopen is ook een goede training voor de knie. Is sommige gevallen kan dus ook geadviseerd worden om juist toch te blijven traplopen. Voornamelijk bij artrose kan dit het advies zijn. Dan zal eerder geadviseerd worden minder vaak trap te lopen. Maar wel op de juiste manier. Op deze manier geef je de knie toch wat rust en train je alsnog. Het is bekend dat beweging goed is bij artrose.

Fysiotherapie bij knieklachten

Fysiotherapie is aan te raden bij pijn in de knie bij traplopen. Een fysiotherapeut kan een diagnose stellen en het juiste advies geven. Door een juiste diagnose, advies en behandeling zullen de klachten sneller verdwijnen. Behandeling kan bestaan uit oefentherapie, huiswerkoefeningen of mobilisaties van de knie. Met mobilisaties wordt bedoeld het weer goed laten bewegen van het kniegewricht.