Artrose of ook wel slijtage is op dit moment nog niet te genezen. Bij artrose is het kraakbeen van slechte kwaliteit en gaat ontsteken. Dit geeft forse pijnklachten, waardoor mensen minder gaan bewegen. Terwijl bewegen juist goed is bij artrose. Het Radboud doet op dit moment samen met andere Europese ziekenhuizen onderzoek naar het gebruik van stamcellen bij artrose. Stamcellen als behandeling bij lichamelijke klachten.

Stamcellen als behandeling bij lichamelijke klachten.

Stamcellen zijn lichaamseigen cellen die nog onrijp zijn. Wat wil zeggen dat ze nog geen functie hebben. Ze moeten nog rijpen naar de functie waar ze voor gebruikt gaan worden. Stamcellen zijn vooral bekend bij het behandelen van kanker. Hierbij worden stamcellen gebruikt om weer nieuwe gezonde cellen te krijgen na bijvoorbeeld chemotherapie.

Maar op dit moment wordt er veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van stamceltherapie voor andere aandoeningen. Door het Radboud nu ook bij artrose in de knie.

Stamcellen bij knie artrose

Wanneer een knie versleten is, en er dus artrose aanwezig is, is het kraakbeen versleten. Het herstel van kraakbeen is niet of nauwelijks mogelijk. Door stamcellen in de knie te injecteren, hopen ze dat de stamcellen zich ontwikkelen tot kraakbeencellen. Op deze manier kan het kraakbeen toch herstellen.

De stamcellen kunnen op twee manieren gaan werken bij knieslijtage:

  1. Stamcellen kunnen de ontstekingen bij knie artrose remmen. De ontstekingen zorgen voor verergering van slijtage.
  2. Stamcellen worden kraakbeencellen. Dan krijgt de knie weer gezonde kraakbeencellen.

De resultaten op dit moment zijn hoopgevend. Of het kraakbeen in de knie ook daadwerkelijk hersteld zal in de nabije toekomst duidelijk worden.