Wanneer terug naar het sportveld, na een voorste kruisband operatie?

Dit is vaak de eerste vraag die gesteld wordt als iemand een operatie heeft gehad om de voorste kruisband te herstellen. Helaas is deze vraag niet eenvoudig te beantwoorden omdat elke knie en elke persoon anders is. De laatste onderzoeken tonen wel aan dat hoe langer je wacht met terug keer, des te kleiner wordt de kans op het opnieuw scheuren van de voorste kruisband.

Cijfers

Voorheen werd een revalidatietijd van 6 tot 9 maanden gehanteerd, dit is gelukkig herzien met de laatste inzichten. De kans op het opnieuw scheuren van de voorste kruisband neemt met 51% af, met elke maand dat je langer wacht dan de 6 maanden. Dit is een enorm grote winst die je behaalt door meer geduld te hebben. Anatomische gezien moet een sporter twee jaar geduld hebben voordat de kruisband weer zo sterk is als de originele kruisband.

In de eerste twee jaar na een voorste kruisband reconstructie komt een acute knieblessure viermaal zo vaak voor dan anders. Alleen niemand of althans weinig sporters hebben het geduld om twee jaar te wachten. Dit hoeft ook niet.

De 51% verminderde kans op het opnieuw scheuren van de kruisband na een operatie stagneert tussen de 9 en 12 maanden. Wat wil zeggen dat tot twee jaar na de operatie de kans vier maal zo groot blijft op een acute knieblessure. Maar het maakt geen verschil of je 12 of 23 maanden wacht met terug keer naar de sport.

Terugkeer

12 of 23 maanden is nog een groot verschil, hier komen alle andere factoren bij kijken die van belang zijn. Voornamelijk fitheid, getraindheid voor de operatie en ander knieletsel spelen hierbij een belangrijke rol. En daarbij de niet onder te schatten mentale gesteldheid, de persoon in kwestie moet weer vertrouwen in de knie hebben en totaal geen angst meer hebben. Als het vertrouwen in de knie niet 100% is kun je beter wachten met terug keer naar het sportveld. Het krachtverschil tussen het geopereerde en niet geopereerde been moet zo klein mogelijk zijn, of eigenlijk mag er geen krachtverschil zijn voor de terugkeer naar het sportveld.