Knieklachten komen veel voor en worden gezien in alle leeftijden. Tijdens of na het sporten, maar ook zonder te sporten. Wat kun je er zelf aan doen om knieklachten te voorkomen?

Verschillende knieklachten

Pijn in de knie kan iedereen krijgen. Actieve sporters, kinderen in de groei en mensen die weinig tot niet bewegen. Knieklachten zijn niet bij iedereen hetzelfde. Er is verschil tussen acute knieklachten en knieklachten die langzaam ontstaan. Acute knieklachten kun je krijgen door een val, ongeluk of blessure tijdens het sporten. Een val of ongeluk kun je niet altijd voorkomen. De kans op acute knieklachten door een blessure op het sportveld wel.

Belangrijke tips om knieklachten te voorkomen

 

1. Houd het lichaam sterk en in goede conditie

Hoe sterker het lichaam is, hoe kleiner de kans op blessures. Een sterk lichaam wil niet alleen zeggen dat de spieren rondom de knie sterk moeten zijn. Het gehele lichaam moet sterk zijn. De buikspieren en rugspieren zijn de basis voor alle bewegingen in het lichaam. Een sterk lichaam verkleint de kans op acute knieklachten op het sportveld. Goede conditie van het lichaam betekent niet alleen kracht. Ook uithoudingsvermogen, stabiliteit, coördinatie en lenigheid zijn belangrijke onderdelen van een goede conditie.

2. Voorkom overbelasting

Overbelasting is een veel voorkomende oorzaak voor knieklachten. Een sterk lichaam verkleint de kans op overbelasting. Overbelasting kan komen door verkeerde opbouw van een sport. Maar ook veranderingen in de dagelijkse activiteiten kan overbelasting geven. Het maakt niet uit welke sport je doet, maar zorg voor een geleidelijk opbouw. Dit geldt niet alleen wanneer je begint met een sport. Maar ook na bijvoorbeeld een vakantieperiode, of een blessure.

3. Voorkom onderbelasting

Bij mensen die niet sporten, vormt onderbelasting een groot risico. Zeker naarmate we ouder worden. Door een knie lange tijd te weinig te belasten, kunnen sneller klachten door overbelasting ontstaan. Immers, onderbelasting maakt de kans op overbelasting groter. Hierdoor kan opeens een gewone trap oplopen al zorgen voor overbelasting van de knie. Stijfheid is een signaal dat de knie onderbelast is. Beweging zorgt voor voeding van de knie. Deze voeding is belangrijk om de kwaliteit van het kraakbeen goed te houden. Te weinig beweging kan daarom klachten van artrose geven.

4. Voorkom overgewicht

Overgewicht zorgt voor extra belasting op de knieën. Dit vergroot de kans op overbelasting. De knieën moeten tijdens het lopen elke keer het gehele lichaamsgewicht dragen. Hoe zwaarder je bent, hoe sterker de knieën moeten zijn. Overgewicht zorgt er vaak voor dat er minder bewogen wordt. Of op een verkeerde manier wordt bewogen. Dit vergroot de kans op onderbelasting. De knieën en het lichaam worden nog minder sterk. Waardoor overbelasting een nog groter risico wordt. Dit kan zorgen voor een neerwaartse spiraal.

5. Ga op tijd naar een fysiotherapeut

Wanneer je merkt dat je pijn in de knie hebt, ga op tijd naar een fysiotherapeut. Een fysiotherapeut kan met advies en een paar oefeningen voorkomen dat het erger wordt. Het herstel van knieklachten duurt langer als de klachten langer aanwezig zijn.

6. Zorg voor balans

Het belangrijkste is balans tussen activiteit en rust. Teveel sporten geeft kans op knieklachten, maar ook te weinig bewegen. Zoals boven beschreven, zijn overbelasting en onderbelasting met elkaar verbonden. Zorg ervoor dat het lichaam sterker wordt – belastbaarder – door dit rustig op te bouwen. Niet alleen sport en training hebben hier invloed op. Ook vermoeidheid, stress en groei spelen een rol. Vermoeidheid en stress zorgen ervoor dat het lichaam minder sterk – minder belastbaar – is.

Door veranderingen in de groei – voornamelijk tijdens de groeispurt- is het lichaam minder sterk. Het lichaam verandert dan erg snel. Vaak is er sprake van een enorme snelle lengtegroei van de benen. Het lichaam is daar nog onvoldoende op voorbereid. De stabiliteit en coördinatie van de benen nemen tijdelijk af. Dit geeft een vergrote kans op knieblessures. Dit kun je verminderen door in die periode stabiliteitsoefeningen te doen, dat verhoogt de belastbaarheid.