Een jumpers knee, in het Nederlands een springersknie, is een irritatie van de kniepees van de bovenbeenspieren. Over het algemeen is deze irritatie het gevolg van een langdurige overbelasting van deze pees. Dat verklaart het geleidelijke ontstaan van de klachten.

Voornamelijk activiteiten als hardlopen, springen en traplopen vormen een verhoogd risico op een springersknie. Andere mogelijke oorzaken van een springersknie zijn een standsafwijking van de voet, enkel, knie of heup. Ook overgewicht of fysiek zwaar werk behoren tot de risicofactoren voor een springersknie.

Gaat een springersknie niet gewoon over?

Een springersknie ontstaat in de meeste gevallen geleidelijk en kent vier verschillende niveaus (gradaties). In de eerste graad ontstaan er lichte pijnklachten na fysieke inspanning. In de tweede graad zijn de klachten hardnekkiger en treden ze ook voor de fysieke inspanning op. Die klachten nemen na een tijdje weer af. Bij de derde graad blijven de klachten aanhouden na de inspanning. Bij de vierde graad zijn de klachten continu aanwezig, ook wanneer er geen fysieke inspanning is.

Het is heel belangrijk dat de oorzaak van de klachten aan het licht komt. Alleen dan kan de beste behandeling ingezet  worden.

Is tapen een goede behandelmethode?

Tapen is bij klachten als een springersknie een geschikte behandelvorm. Hierbij wordt de tape net onder de knieschijf in een halve cirkel naar boven geplakt. Door deze manier van tapen wordt de druk op de kniepees ter hoogte van de knieschijf verminderd.

Deze behandelvorm is maar van tijdelijke aard, al zal het effect ervan langer aanhouden dan bijvoorbeeld massagetherapie.

Conclusie

Het zal duidelijk zijn dat een springersknie een typisch voorbeeld is van een overbelastingsblessure. Afhankelijk van de gradatie zal (tijdelijke) afname van de (sport)inspanning een belangrijke factor zijn. Vanaf de derde graad is rust het meest verstandig.
Wanneer de klachten zich nog in de eerste of tweede graad bevinden, zal de behandeling zich richten op ondersteuning, ook tijdens fysieke inspanning. Hier past dus tapen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *